Spring naar inhoud

Nog even over haiku/senryu.

2 december 2008

Hoewel ik het op mijn Hyves al over een haiku/senryu heb gehad wilde ik er nog even kort op doorgaan. Eerst maar even de uitleg van Jeer:  “Een haiku is een klein Japans gedichtje/dichtvorm van drie regels met in totaal 17 lettergrepen in de verdeling 5-7-5 lettergrepen over resp. de eerste/tweede/derde regel. Een haiku beschrijft in principe een objectieve en ultieme natuurervaring. De senryu voldoet aan dezelfde basisregels, maar hoeft niet perse over de natuur te gaan en beschrijft ook de mens en zijn gevoelens, de senryu geeft de schrijver dus meer vrijheden. Naast deze basisregels zijn er nog een flink aantal andere voorwaarden, maar hier laat ik het voorlopig even bij.”

Volgens Plato is een haiku meer filosofie dan dichten en Wikipedia noemt het een “ogenblikservaring”. Nog even een stukje uit de Wikipedia: “De haiku is het resultaat van nauwkeurig waarnemen en liefdevolle zorg. Een haiku is niet zomaar een klein gedicht in drie lijnen met 5-7-5 lettergrepen elk, even belangrijk is de verwondering en een haast kinderlijke verbazing die er uit spreekt. Haiku lezen wil zeggen de indrukken ondergaan, met de sfeer en de gevoelens van het haiku-moment. Haiku heeft niet veel uitleg noch intellectueel gedoe nodig.”

Tot zover de uitleg en dan nu hier drie van mijn haiku/senryu:

bevroren water

bedekt met een laagje sneeuw

verstilde wereld

———————————

druppels als parels

gevangen door wat pluizen

adembenemend

———————————

achter in de tuin

winterkoninkje gespot

hij kwam en vertrok

——————————–

Nog even een update, het tweede gedichtje kwam spontaan bij me op bij het bekijken van de prachtige fotoserie van Klaproos. Wat kan die een mooie foto’s maken zeg! Je kunt ze hier  *KLIK*  bekijken.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: