Spring naar inhoud

WOW Religie.

20 december 2009

Johanna liep door besneeuwde straten van het treinstation naar huis. Het was bijna donker en koud maar voor veel ramen brandde de kerstverlichting. Ondanks het barre winterweer maakte dat haar blij en vrolijk. Nog even doorstappen en dan was ze thuis. Verkleumd stak ze de sleutel in het slot en stapte naar binnen. Een weldadige warmte viel over haar heen die haar bril deed beslaan. Ze ging gauw de woonkamer in waar de versierde kerstboom met brandende lichtjes stond te pronken.

Die avond zat ze op de bank naar een programma over de betekenis van het kerstfeest in de religie te kijken. Daar stond ze eigenlijk nooit zo bij stil, dat het kerstfeest een religieus feest is. Voor haar waren het gewoon een paar gezellige weken met lekker eten en familiebezoek. Na de viering van Oud en Nieuw werd alles weer opgeruimd en hernam het leven weer zijn normale doen.

Ze herinnerde zich de verhalen van haar moeder die nooit veel met de kerk had opgehad. Dat ze niet tegen de wierooklucht kon. Dat de kerk boter bij de vis wilde voor de begrafenis van haar overleden man. Dat ze niet naar haar omkeken als weduwe met vier jonge kinderen maar wel onmiddellijk op de stoep stonden toen er na tien maanden een nieuwe man bij haar introk. Voor haar moeder redenen genoeg om met het geloof te breken. Ook zij, de kinderen, hoefden niet meer naar de kerk en in de loop der jaren was hun godsdienstige kennis verwaterd.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: