Skip to content

Afdrukken.

31 augustus 2010

Geluidloos sloop Muskagee, een Shawnee indiaan, door het bos. Het was een mooie nazomerdag, een perfecte dag voor de hertenjacht. Die ochtend was hij samen met een groep krijgers op pad gegaan. Ze wisten precies waar de wapiti’s zich ophielden, in een groot stuk bos ten noorden van hun kamp. Een paar dieren zou genoeg zijn voor de hele stam want wapiti’s waren grote herten, bijna net zo groot als een eland.

Twee dagen daarvoor had hij deelgenomen aan de rituele dansen van zijn stam op een goed verloop van de jacht. Begeleid door het geluid van ratels gemaakt van kalebas, draaiden ze al zingend en met hun voeten stampend, eeuwenoude patronen. Zijn stam vereerde Moeder Aarde en alles wat zij voortbracht was heilig. Voor de vrouwen was de taak weggelegd om maïsmeel in de rivier te strooien. Dit om de geesten van de gedode dieren te verzoenen.

Al zijn zintuigen waren tot het uiterste gespannen om een vaag spoor te volgen. Zijn scherpe ogen zagen ieder gebroken twijgje en geen plukje haar ontsnapte aan zijn blik. Op een smal wildpad zag hij de ondiepe sporen van hertenhoeven en een hoopje verse mest. Doodstil bleef hij staan en spiedde voorzichtig om zich heen. Daar zag hij ze, een groepje van vijf dieren. Geen takje kraakte onder zijn voeten terwijl hij een omtrekkende beweging maakte om uit de wind te staan. Langzaam spande hij zijn boog, richtte op het grootste hert en liet los…

Op hetzelfde ogenblik klonk de schrille alarmroep van een vogel en weg waren de herten. Met grote sprongen verdwenen ze tussen de bomen. De pijl miste doel en boorde zich trillend in de stam van een dikke boom. Het enige wat Muskagee nog zag was de witte achterwerken van de vluchtende herten. Te ver om te schieten.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: