Spring naar inhoud

Big Errie.

21 oktober 2010

Big Errie was een straatschoffie die woonde in Amsterdam, in de Pijp om precies te zijn. Altijd op zoek naar avontuur en niet vies van een stevig robbertje vechten met jongens uit andere wijken. Samen met zijn vriendjes haalde hij vaak kattenkwaad uit. En op de Albert Cuyp markt jatten ze appels en snoep. De tierende marktkooplui kregen hem nooit te pakken, hij was aalvlug en kende elk steegje.

Eind jaren zestig opende een boksschool zijn deuren in de Albert Cuypstraat. Dat was wat voor Errie, hier kon hij zijn energie volledig kwijt! Al gauw bleek hij over talent te beschikken. Snel, behendig en met harde stoten won hij partij na partij. Een aantal jaren later was hij volgroeid, een bonk van een kerel met een enorm uithoudingsvermogen. Het midden- en halfzwaargewicht was hij gepasseerd en bokste nu op het niveau zwaargewicht.

Als door een mist hoorde Big Errie het gefluit en geschreeuw van het publiek. Hij was volledig op zijn tegenstander geconcentreerd. Een Amerikaan die hem met zijn stem steeds maar aan het uitdagen was. Die hem alle hoeken van de ring deed zien. Het bloed gutste uit een snee boven zijn oog, vertroebelde zijn blik. Zijn gezicht was opgezwollen, zijn ogen als spleetjes. De dertiende ronde was dit al en nog wist hij niet van opgeven. Even daarvoor was hij knock-down gegaan maar weer opgekrabbeld. Verbeten ging hij opnieuw op zijn tegenstander af en diende hem een serie harde directe stoten toe. Afgewisseld met links-rechts combinaties. Zijn tegenstander wankelde, ook hij had een vervormd gezicht met een opgezwollen kaak. De twee gaven elkaar geen duimbreed toe, draaiden rondjes om elkaar heen, sloegen elkaar de touwen in of lagen in een clinch.

Uiteindelijk, met een laatste krachtsexplosie werd Errie knock-out geslagen. Eervol verloren van niemand minder dan Muhammad Ali.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: